måndag 24 september 2007

Plockmiddag med tapas,



Sangria
Skiva en apelsin &en citron eller lime &lägg i en tillbringare. Fyll till strax över hälften med spanskt rödvin &kyl. Fyll upp med lika mycket sockerdricka som vin till servering.


Salta mandlar
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, häll i lagom mängd mandlar &krydda med salt &paprikapulver. Vänd runt mandlarna &häll upp i en skål när de börjar bli brända.


Baconlindade dadlar
Dela ett paket bacon i tre delar på längden, linda en baconbit runt en dadel &fäst med en tandpetare. Grilla i ugnen i ca 10-15 min på 200 grader.


Marinerade alcachofas
Öppna en burk kronärtskockshjärtan &låt rinna av. Dela dem &lägg i en plastpåse &häll i några msk olivolja, lite pressad citron/citronsaft, vinäger, &krydda med salt, peppar, citronpeppar &kanske lite vitlök. Låt marinera över natten.


Körsbärstomater fyllda med krabbmajo
Skär av en tunn skiva från den släta änden av varje tomat &spara locket, gröp ut köttet ur tomaterna &släng, &låt dem sedan rinna av ståendes med "hålet" nedåt på en bit papper.
Gör krabbmajonnäsen: blanda ca 150 gram hackat krabbkött (typ crabsticks) med 3-4 msk majonnäs & &krydda med salt, peppar och cayenne. Fyll tomaterna med majonnäsen mha av spritpåse eller små skedar. Lägg på locken.


Vitlöksstekt bröd &chorizo
(recept från kokboken Tapas av Susanna Tee)
Täck botten av en stekpanna med olivolja &pressa 3 vitlöksklyftor i. När löken är brynt, lägg i cm-stora tärningar av vitt bröd (typ ciabatta). Skär 200 gram "köttig" chorizo utan skinn i cm-breda skivor &stek tillsammans med brödet, servera när brödet är frasigt.


Spett i intressant marinad
Skär fläskkött i ca 2 cm stora fyrkanter &lägg i en plastpåse. Blanda marinad i en bunke: 3 msk olivolja, citronjuice, 1 pressad vitlöksklyfta, salt, peppar, svartpepparkorn, riven ingefära, kardemumma, cayennepeppar, &kanel. Visa ordentligt, häll marinaden över köttet &låt marinera över natten.

Trä ca 3 köttbitar på varje spett &grilla i ugnen på 200 grader i 10-15 min.


Ugnsstekt paprikasallad

(recept från kokboken Tapas av Susanna Tee)
Lägg tre röda &tre gula paprikor i en ugnsform &grilla i ungnen tills de är svartbrända runtom (vänd flera gånger under tiden). När du tar ut dem ur ugnen, svep in formen i en fuktig handduk eller plastpåse &låt stå i en kvart (för att mjuka upp skalen). Ta sedan en paprika i taget &håll ever en skål. Stick ett hål i botten så saften får rinna ner i skålen, dra av skalet och släng, &dela paprikorna &ta bort kärnor &hinnor, strimla köttet &lägg i en serveringsform.

Blanda sedan paprikasaften med olivolja, vinäger, vitlök, lite socker, salt &peppear. Ringa dressingen över salladen &strö över lite oliver &kapris.


Småpotatis i aioli
Koka små färskpotatisar &blanda när de är avhällda med citronsaft, salt, peppar &(om du vill göra det lätt för dig) färdigköpt aioli. Vill du gå den svåra vägen kan du alltid göra aiolin själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka trevliga recept! Du gav mig massor av inspiration till helgens festkväll, och något av dina recept ska absolut provlagas.