söndag 21 november 2010

Älgköttbullar,


Lördagsmiddag och innan fest så kraven var bland annat "förberedbart", "inte för tungt", "ingen ontimagenmat", "orkar inte handla" och "rödvinslämpligt". Efter en titt i frysen bestämde jag oss därför för älgköttbullar med något slags rotsaksmos, skysås och lingon.

200 gram färs är lagom till 2 personer (ca 12 köttbullar).

Köttbullar
- 200 gram älgfärs,
- lite mjölk,
- ½ dl ströbröd,
- kryddpeppar,
- salt och svartpeppar.

Blanda allt ovanstående i en bunke, låt stå en liten stund så ströbrödet hinner svälla och rulla sedan till köttbullar.

Stek i ca 10 minuter.

Sky
Ta upp köttbullarna när de är färdigstekta och smält lite smör i samma stekpanna. Vispa i en matsked mjöl och späd med vatten till lagom konsistens. Smaka eventuellt av med extra kryddpeppar, svartpeppar och salt.

Mos
Jag använde morötter och palsternacka men här gäller ju förstås fritt val av rotsaker..
Tärna och koka mjuka, stöt sedan med potatisstöt till ett ganska grovt mos som smaksätts med smör, salt, vitpeppar, muskot och kanske lite prästost.

Lägg upp en klick mos och några köttbullar, häll såsen runt bullarna och servera med lite lingon.

Inga kommentarer: