måndag 7 februari 2011

Fyllda paprikor,


Jag vet att jag bloggat fyllda paprikor förut, men jag gör det igen: Dels för att det roligare med ny, snygg bild, dels för att det är tillräckligt gott för att vara nypublicerat. To je to!

6 portioner.

- 6 stora paprikor,
- 1 tomat.

Fyllning
- 500 gram köttfärs,
- 1 hel minivitlök alt 2 stora klyftor,
- 1 gul lök,
- 1 rödlök,
- 2 portioner kokt bulgur (eller ris eller annat gryn),
- 1 burk krossade tomater,
- salt,
- svartpeppar,
- torkad oregano,
- torkad rosmarin.

Pressa vitlöken och bryn i lite olja eller smör. Hacka lökarna och stek mjuka. Tillsätt köttfärsen och stek färdigt, tillsätt krossade tomater, bulgur och kryddor och koka ihop till en röra som inte vätskar sig.

Paprikor
Skär runt "fästet" på paprikorna och dra sedan loss stjälken med kärnhuset. Stick ner fingrarna och dra loss de vita hinnorna och skaka ur alla frön.

Fyll paprikorna med hjälp av en sked: Häll ner köttfärsröran i hålet och "dunka" ner den, eller pressa ner med en tesked. Stäng sedan varje paprika med en tomatskiva över öppningen och ställ dem tätt i en ugnsform, så de inte välter. Picka dem lite i sidorna med provsticka.

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter: Tills paprikorna börjat skrynkla sig och brännas i toppen men ändå har tuggmotstånd i botten.

Farmor brukade servera med potatismos men jag föredrar sallad och lämpligt bröd, för att försöka undvika den totala paltkoman.

Inga kommentarer: