lördag 12 mars 2011

Broccoli- och fetapaj,

Igår hade vi bjudit ett lite obestämt antal människor på middag, och just när middagsgästerna är av okänd mängd tycker jag att paj är väldigt lämpligt, så det fick bli ett grahamsskal med broccoli, feta, och balsamicolök och med tomatallergiker i sällskapet en sallad på vitkål, fänkål och äpple till det.

Pajskal
- 150 gram smör,
- 2 dl grahamsmjöl,
- 1,5 dl vetemjöl,
- 4 msk vatten,
- en näve riven ost.

Finfördela smöret och knåda ihop alla ingredienser till en deg, som trycks ut i pajform och naggas med gaffel. Förgrädda skalet i 10-15 minuter på 200 grader.

Fyllning, äggstanning och montering
- ca 750 gram broccoli,
- 200 gram feta,
- 1 minivitlök alt ca 2 stora vitlöksklyftor,
- ca 1 dm purjolök,
- 1 gul lök,
- basilika,
- svartpeppar,
- salt,
- några msk balsamvinäger.

- 1 ägg,
- 2 dl mjölk,
- svartpeppar,
- muskot.

Tina broccolin och skär i mindre buketter. Skär även stammarna i mindre bitar.

Hacka fetan och blanda med broccolin i en bunke.

Pressa vitlöken och bryn i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt purjolök skuren i ringar och strimlad gul lök och stek mjukt. Krydda under tiden med salt, svartpeppar och basilika. När löken är mjuk, slå på en ordentlig skvätt balsamvinäger och låt koka in. Blanda sedan löken med broccolin och fetan och sprid ut i pajskalet.

Vispa ihop ägget med mjölken, lite svartpeppar och muskot, och häll stanningen i pajskalet. Grädda pajen på 200 grader i ca 40 minuter och servera med en sallad.

Inga kommentarer: