fredag 24 december 2010

Hemgjorda julklappar: Knäckekex,


Föräldrar är ju sådär lätta att köpa julklappar till, men med lite betänketid och slughet brukar det gå bra ändå. Min pappa älskar fikonmarmelad så när jag såg det här receptet var det klart vad han skulle få, och sen tog det inte lång tid att komma på idén att baka kex till mamma. Osten är ju redan inköpt och klar till julafton!

Små knäckehjärtan, utstansade med pepparkaksform och kryddade med brödkrydda blev det.

En omgång som räcker till både dig och mamma (jag glömde räkna, men en pepparkaksburk, ca)

- 25 g jäst,
- 2,5 dl fingervarmt vatten,
- 1 msk salt,
- 1 msk honung,
- 1,5 msk brödkrydda (kummin, anis och fänkål),
- 4 dl rågmjöl,
- 2,5 dl vetemjöl.

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan salt, honung och brödkrydda, innan mjölet blandas ned. Arbeta till en klibbig deg, täck över och låt jäsa i 45-60 minuter.

Tag upp upp och kavla ut en degbit i taget till några millimeters tjocklek, stansa ut önskad form med pepparkaksformar och lägg på pappersklädd bakplåt. Fortsätt tills degen är slut och grädda sedan på 250 grader i ca 8 minuter. Låt sedan svalna på galler.

Degen går förstås lika bra att baka ut till stora knäckebröd, men man bör kanske dubbla receptet då.


Andra hembakta julklappar:
- Fikonmarmelad till pappa,
- Saffransskorpor till farmor,
- Julgodis till vänner,
- Saffransmacarons till bästis,

1 kommentar:

mamma sa...

Tack så mycket kexen var mkt goda, det har du inte gjort för sista gången.