fredag 5 november 2010

Lunchpizza,


Idag hade jag mutat mamma att låna mig en bil mot lunch och bjöd på lite lättare lunchpizzor.. Det lätta i dom var inte fyllningen utan att jag använde hälften så mycket deg som till en "middagspizza".

När vi gör pizza hemma brukar vi göra en dubbel sats deg, dela upp i åtta bullar, göra pizza av två av dem och frysa resten i påsar, så kan man ta fram och tina en pizzabotten istället för att jäsa en deg varje gång.

Pizzadeg (8 pizzor):
- 50g jäst,
- 5 dl fingervarmt vatten,
- 5 msk olivolja,
- 1 tsk salt,
- 13 dl durumvetemjöl.

Lös jästen i vattnet i en stor bunke, blanda i resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg, låt jäsa 40-60 minuter i bunken.

Dela efter jäsningen upp i åtta bullar, kavla ut lämpligt antal till bottnar och frys resten i plastpåsar. Lägg bottnarna på bakplåtspapper på plåtar och fyll, förslagsvis med den bästa tomatsåsen, mozzarella och.. Vad nu gillar. Idag hade jag (förutom tomatsås och ost, förstås) stora bitar av lufftorkad skinka och skivade färska champinjoner, och serverade med en spenat/salladsblandning med vinägrett.

Grädda på 225 grader i 15-20 minuter, byt plats på plåtarna efter halva tiden.

1 kommentar:

mamma sa...

MMMmm den var mycket god. Tack gumman.