tisdag 16 november 2010

Matbananer,


Förra helgen sprang vi på matbananer (mjölbanan, kokbanan, plantain) och var såklart tvungna att köpa ett par, för det har vi sett lagas spexigt på topchef. Sen visste vi såklart inte alls vad vi skulle göra med dem (för vi är inte top chefs) men igår var det dags och dom fick bli ugnsbakade och serverade med en kryddig gryta.

Ugnsbakade matbananer:
- 2 skalade matbananer.
Pricka bananerna, häll på lite olja och krydda med
- muskot
- lite honung,
lägg i form och baka i ugnen på 160 grader i ca 40 minuter.

Gryta:
Grytan blev ett hopkok på lite vad som fanns men ungefär
- 1 gul lök i stora bitar,
- 1 strimlad kycklingfilé,
- 1 tärnad aubergine,
- 2 nävar broccolibuketter,

Fräs allt ovanstående i olja och ett par teskedar jalfrezi-krydda, eller bara ett urval av dom kryddorna som finns i. Det är ungefär var jag brukar göra "spännande gryta" av. ;)

När kycklingen är genomstekt, häll på
- 1 tomatburk,
- 1 dl turkyoghurt.

Krydda med
- salt,
- peppar,
- eventuellt mer kryddblandning, beroende på hur starkt man vill ha det.

Låt grytan puttra tills bananerna är klara och servera sedan med bananerna som tillbehör.

Så vad tyckte vi om bananerna? Det var ganska gott, men jag hade trott att dom skulle vara lite mer "bananiga" i smaken. Det kändes iallafall som att dom passar till kryddig mat för lite söta i smaken var dom. Jag läste något recept där man bakar dem i paket i ugnen och det tror jag är bättre än "öppet", för dom fick ett hårt, lite torrt "skal".

Inga kommentarer: