onsdag 12 januari 2011

Ingefärs- och citronkaka,



Det här receptet har jag lagt upp tidigare men kakan är för god för att gömmas långt bak i arkivet där ingen tittar! Det är en saftig sockerkaka med ingefära och citron i och en syrlig citronglasyr, som är den bästa kakan att göra i förkylningstider eftersom den med sitt innehåll av citron och ingefära nästan, nästan kan klassas som medicin.

Vispa pösigt
- 2 ägg,
- 2 dl råsocker,
- 2 dl strösocker.

Rör sedan ner
- 2 dl mjölk,
- 4 dl vetemjöl, (eller byt ut hälften mot ett grövre mjöl)
- 2,5 tsk bakpulver,
- 180 g smält smör.

Blanda sedan ner smaksättningen:
- Rivet skal av 1 citron,
- riven färsk ingefära (jag älskar ingefära och har i kanske 3 cm, men smaka av efter hand)
- lite torkad pulveringefära.

Häll smeten i en smord form bröad med ströbröd och sesamfrön och grädda i 40 minuter på 175 grader.

Gör under tiden glasyren:
- 1 citron (rivet skal, saft, fruktkött)
- 1 dl florsocker,
blandas ordentligt.

Stjält upp kakan på ett fat och pensla på glasyren, så rinner den inte av.
(japp, den nedre bilden är några år gammal, innan jag kom på det smarta tricket)

Inga kommentarer: