måndag 24 januari 2011

Kola- och chokladpaj,


Vi var och fikade på Linné igår och åt inte en helt sanslöst intressant paj med kola och choklad, och därför var vi istället tvungna att baka en när vi kom hem. Den blev sjukt mäktig, sjukt söt och sjukt god.

Pajskal
- 120 gram smör,
- 3 dl vetemjöl,
- 3 msk vatten,
- 1 msk socker.

Knåda ihop alla ingredienserna till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga botten och kanterna med gaffel och grädda i 200 grader, ca 15 minuter.

Kolafyllning
- 3 dl grädde,
- 3 dl socker,
- 3 dl ljus sirap,
- 3 tsk vaniljsocker,
- 1,5 tsk salt.

Rör ihop samtliga ingredienser i en stor kastrull (kola kokar lätt över!) och koka upp under omrörning. Låt puttra i ca 20-30 minuter, och ställ att svalna innan du häller över den i pajskalet. Låt pajen stå svalt så kolan får stelna lite innan du breder över ganachen.

Chokladganache
- 1,5 dl grädde
- 150 gram mörk choklad.

Hacka chokladen. Koka upp grädden och ta undan från plattan, häll sedan i chokladen och rör om tills all choklad löst sig och du har en slät chokladsmet. Ställ att svalna (ej i kylen, då stelnar den istället!). Bred ganachen över kolan när denna kallnat och stelnat lite.

Servera pajen med en klick vaniljkesella. Kolan blir inte så pass hård att den inte flyter ut, men jag vettefan hur man ska lyckas göra mjuk fin kola som inte flyter ut. Portionspajer kanske är snyggaste sättet? :)

2 kommentarer:

Rebecca sa...

GOTTTTTTT :D

Anonym sa...

JÄTTEGOTT!! :)