Idag hade vi eftermiddagsplan på serier med fika i soffan och scones, sylt och té kändes som rätt för en söndag. Så det blev det.
Scones, 9 st
- 5 dl vetemjöl,
- ½ msk bakpulver,
- 0,25 tsk salt,
- 75 g smör,
- 0,25 dl strösocker,
- ½ ägg (vispa ihop ägget i en skål, använd hälften)
- ½ dl mjölk.
Blanda de torra ingredienserna med smöret i en bunke och arbeta med fingrarna ner smöret i mjölet. Tillsätt sedan ägg blandat med mjölk och rör ihop till en deg, som sedan tas upp och kavlas ut till en platta ca 1½ cm tjock. Ta ut rundlar med kakmått eller glas och placera på papperklädd plåt. Grädda på 225 grader i ca 13 minuter.
Servera med smör, rabarbersylten och té.
Rabarbersylt
(Eller om det är marmelad. Vem vet..)
- 3 dl rabarber, skalad, skuren i bitar och eventuellt tinad,
- 2,5 dl syltsocker.
- 2 msk vatten.
Skär rabarbern i "lagom" små bitar och blanda i en kastrull med syltsocker och vatten. Låt koka i några minuter, tills det kokat ihop sig lite tjockare, och ställ sedan åt sidan medan det tjocknar ytterligare.
Scones, 9 st
- 5 dl vetemjöl,
- ½ msk bakpulver,
- 0,25 tsk salt,
- 75 g smör,
- 0,25 dl strösocker,
- ½ ägg (vispa ihop ägget i en skål, använd hälften)
- ½ dl mjölk.
Blanda de torra ingredienserna med smöret i en bunke och arbeta med fingrarna ner smöret i mjölet. Tillsätt sedan ägg blandat med mjölk och rör ihop till en deg, som sedan tas upp och kavlas ut till en platta ca 1½ cm tjock. Ta ut rundlar med kakmått eller glas och placera på papperklädd plåt. Grädda på 225 grader i ca 13 minuter.
Servera med smör, rabarbersylten och té.
Rabarbersylt
(Eller om det är marmelad. Vem vet..)
- 3 dl rabarber, skalad, skuren i bitar och eventuellt tinad,
- 2,5 dl syltsocker.
- 2 msk vatten.
Skär rabarbern i "lagom" små bitar och blanda i en kastrull med syltsocker och vatten. Låt koka i några minuter, tills det kokat ihop sig lite tjockare, och ställ sedan åt sidan medan det tjocknar ytterligare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar