söndag 6 februari 2011

Bullar,


Söndag och Glenn är placerad i soffan med tv-spel och trasig rygg medan jag bakat bullar. Bullar kan nämligen vara den bästa medicinen för mörbultade pojkvänner (och dessutom tycker dom om en extra mycket).

Jag gjorde vaniljbullar den här gången men byt ut 2 msk vaniljsocker mot ungefär lika mycket kanel för kanelbullar.

ca 30 st bullar.

Deg
- 3 dl fingervarm mjölk
- 50g jäst för söta degar
- 100 g smält smör
- 9 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker

Lös jästen i mjölken, blanda ner det smälta smöret och övriga ingredienser och arbeta ihop till en blank deg som lätt släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 till 60 minuter (tills degen är dubbelt så stor).

När degen jäst färdigt, tippa ut den på mjölat bakbord och dela i två. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta.

Fyllning
- 160 g rumsvarmt smör
- 4 msk strösocker
- 4 msk farinsocker
- 3 tsk vaniljsocker
och bred på degplattorna.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen, bred på plattorna och rulla sedan från kortsidan ihop degen med fyllning till rullar. Skär varje rulle i ca 15 bitar som läggs i bullformar på plåt, och låt jäsa under bakduk ytterliggare ca 30 minuter (eller jäs i kylen under natten för att baka av på morgonen, det går lika bra)

Pensla sedan med lite vatten och strö på pärlsocker och sesamfrön, innan bullarna gräddas på 220 grader i ca 12 minuter.

Inga kommentarer: