tisdag 1 mars 2011

Italienska köttbullar,


Sedan vi såg Master Chef-avsnittet där deltagarna lekte militärer, sprang i skogen och lagade mat till ett helt kompani (fast som man menar det på riktigt) har Glenn varit sugen på att laga italienska köttbullar, som får koka i tomatsås, men först igår lyckades någon köpa köttfärs så det kunde bli av.

4 portioner.

Köttbullar
- ca 350 gram nötfärs,
- ½ - 1 dl ströbröd,
- ½ dl mjölk,
- 1 vitlöksklyfta,
- färsk basilika,
- salt,
- svartpeppar.

Blanda i en bunke nötfärsen med ströbrödet och mjölken och låt stå och svälla en stund, medan du blandar ned pressad vitlök, hackad basilika, salt och svartpeppar. Justera med hjälp av ströbröd och mjölk konsistensen på köttfärsen tills du är nöjd och rulla sedan små köttbullar, som får vila på ett fat medan du gör tomatsåsen.

Tomatsås
- 1 gul lök,
- 2 burkar krossade tomater,
- balsamvinäger,
- svartpeppar,
- salt.

Hacka löken och bryn i lite olja eller smör och tillsätt sedan de krossade tomaterna, en skvätt balsamvinäger och salt och peppar. Låt koka ihop lite och lägg sedan försiktigt i köttbullarna. Låt puttra på medelvärme under lock i ca 10 minuter utan att röra om (så inte köttbullarna gör sönder), rör sedan om och koka i 5 minuter till.

Servering
- Spaghetti,
- parmesanost.

Medan köttbullarna puttrar kokar du spagghetti. Snurra sedan upp spaghetti i en tallrik, skeda över köttbullar och tomatsås och toppa med hyvlad parmesanost och några basilikablad.

3 kommentarer:

Tora sa...

Mums. MEN rivet citronskal!

JK, sa...

jag var för &glenn var mot, &eftersom det var hans rätt..

jag hade det i dom "grekiska" biffarna idag istället :D

Helena Ljunggren sa...

Mums så gott!