Det sägs att det är kanelbullens dag i helgen, och vem är jag att säga emot. Självklart ska tentaskrivande vänner belönas med bullar!
Deg
- 3 dl fingervarm mjölk
- 50g jäst för söta degar
- 100 g smält smör
- 9 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
Lös jästen i mjölken, blanda ner det smälta smöret och övriga ingredienser och arbeta ihop till en blank deg som lätt släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 min till en timma (tills degen är dubbelt så stor)
När degen jäst färdigt, tippa ut den på mjölat bakbord och dela i två. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta, och bred på fyllningen:
Fyllning
Rör ihop
- 80 g rumsvarmt smör
- 2 msk strösocker
- 2 msk farinsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk kanel
och bred på degplattorna.
Rulla sedan ihop degen med fyllning till rullar och skär varje rulle i ca 15 bitar som läggs i bullformar på plåt, och låt jäsa under bakduk ytterliggare ca 30 minuter (eller jäs i kylen över natten &baka av innan gänget kommer på morgonfika - går lika bra!)
Pensla sedan med lite smält smör och strö över pärlsocker, innan de gräddas på 250 grader i ca 10 minuter.
4 kommentarer:
Åhhhh, vad gott det ska bli.
nu har jag sparat ca 16 st åt dig. du kan äta dom när du kommer hit med en micro, :D
Låter mkt bra kommer snart.......
Låter inte som ett dumt recept det. Det var ju precis kanelbullens dag också. :)
Fin blogg du har förresten, Kram!
Kanelbullar recept
Skicka en kommentar