Eftersom jag fick en brännare komplett med fyra små brulee-formar i julklapp var jag såklart tvungen att prova att göra creme brulée så fort jag kommit hem (och lyckats skaffa gas..), dels för att få provbränna något och dels för att jag aldrig gjort brulée förut.
Det här receptet, från allt om mat, använde jag.
- 4 dl vispgrädde,
- 1½ dl mjölk,
- 1 dl strösocker
- ½ vaniljstång,
- 120 gram äggula.
- ½ dl strösocker, till garnering.
Sätt en ugnsplåt med vatten i på ugnens nedersta fals och sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp grädden, mjölken, ½ dl strösocker och ½ delad och urskrapad vaniljstång, och vispa under tiden äggulorna porösa med ½ dl strösocker. Ta upp vaniljstången och blanda ned gräddblandningen i äggblandningen. Fördela smeten i ugnsfasta portionsformar (jag hade små formar och fick därför använda 8 st).
Sätt formarna i vattenbadet och grädda ca 50 minuter, tills smeten stannat. Låt kallna och förvara i kylen innan du strör socker över bruléen och bränner av, så sockret smälter och får färg.
Det här receptet, från allt om mat, använde jag.
- 4 dl vispgrädde,
- 1½ dl mjölk,
- 1 dl strösocker
- ½ vaniljstång,
- 120 gram äggula.
- ½ dl strösocker, till garnering.
Sätt en ugnsplåt med vatten i på ugnens nedersta fals och sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp grädden, mjölken, ½ dl strösocker och ½ delad och urskrapad vaniljstång, och vispa under tiden äggulorna porösa med ½ dl strösocker. Ta upp vaniljstången och blanda ned gräddblandningen i äggblandningen. Fördela smeten i ugnsfasta portionsformar (jag hade små formar och fick därför använda 8 st).
Sätt formarna i vattenbadet och grädda ca 50 minuter, tills smeten stannat. Låt kallna och förvara i kylen innan du strör socker över bruléen och bränner av, så sockret smälter och får färg.
1 kommentar:
Wow! Läckert o vackert
/ Pappsen
Skicka en kommentar