lördag 11 december 2010

Banoffee-marängtårta,


Igår hade vi mina föräldrar över på födelsedagskalas för Glenn och då måste det förstås vara tårta. Marängbottnar lyckades han bestämma sig för men sen tog det stopp, och först efter tusen års betänketid lyckades jag presentera den ultimata tårtan för en sötsaksälskande tjugosexåring: Banoffee-martängtårta!

En tårta med ungefär samma fyllning som den här galna och goda pajen, alltså: Kolasås, bananer, grädde och blåbär.

Bottnar
- 4 äggvitor
- 2,5 dl strösocker

Separera fyra ägg och vispa vitorna med sockret, som hälls i lite i taget, tills smeten är blank och ganska styv. Den behöver dock inte vara så styv att du kan vända upp och ner på bunken..

Rita upp två cirklar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper och bred ut marängsmeten i dem. Grädda sedan på 125 grader i 50-60 minuter. (marängen är fortfarande lite seg i mitten)

Fyllning
- En burk sötad kondenserad mjölk,
- 4 mogna bananer,
- 3 dl vispgrädde,
- 1 tsk vaniljsocker,
- frysta blåbär.

Koka försiktigt burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull i 2-3 timmar, och se till att den hela tiden är täckt med vatten. Låt svalna och montera sedan tårtan:

Bred ut all kondenserad mjölk som nu blivit kolasås på den ena botten, täck med bananskivor och lägg på den andra botten. Vispa grädden med vaniljsockret och bred ut över tårtan och toppa med frysta blåbär.

Låt inte stå för länge innan servering då marängtårta lätt blir uppblött och tråkig.

Och nä, jag hann inte få någon bra bild innan familjen kastade sig över den så bilden föreställer vad som återstod dagen efter..

1 kommentar:

Anonym sa...

love you! eller din fenomenala idée